Het neurologisch effect van chiropraxie

Een chiropractor zoekt naar gewrichten in de wervelkolom die een verminderde beweeglijkheid hebben in een bepaalde richting, gewrichten die foutief of teveel bewegen. We weten uit neurofysiologische studies dat deze delen van onze wervelkolom ofwel respectievelijk te weinig, verkeerde of teveel zintuiglijke informatie (van o.a. de kleine spieren dicht tegen de wervelkolom) naar de hersenen sturen. Dit kan o.a. leiden tot pijn, verkeerde aansturing van spieren en foutieve bewegingspatronen.

Het brein gebruikt de informatie die het continu ontvangt van de wervelkolom en integreert die tegelijk met vorige ervaringen en de informatie van de andere zintuigen om zo accuraat mogelijk de spieren aan te sturen. Onze hersenen creëren dus een innerlijke realiteit op basis van de ontvangen informatie. Die weerspiegelt al dan niet de ware realiteit van wat er in en rondom ons gebeurt. Hersencellen passen hun gedrag aan afhankelijk van hoe ze met elkaar communiceren. Als wervels niet normaal bewegen, zal de integratie in de hersenen door die foutieve input (informatie) minder ideaal zijn, waardoor de output (spieren) ook minder goed wordt. Bovendien  beïnvloedt dit ook de perceptie en respons op andere zintuiglijke informatie wat verklaart waarom mensen met rug- of nekpijn, bijvoorbeeld een minder stabiel evenwicht hebben.

Mechanische pijn in de wervelkolom ontstaat niet zomaar. Ze is de accumulatie van onvoldoende nachtrust, een verkeerde houding, repetitieve bewegingen, slecht tillen, misstappen, een negatieve ingesteldheid en kleine ongevallen. Hierdoor worden de spieren rondom de wervelkolom niet correct aangestuurd met pijn tot gevolg. Die foutieve spieraansturing zal zichzelf niet herstellen ook al verdwijnt de pijn. Enkel met chiropraxie en de juiste oefeningen zal dit mogelijk zijn. Pijn die te lang aanhoudt, veroorzaakt in ons efficiënt zenuwstelsel het sturen van meer pijnsignalen waardoor zaken die normaal niet leiden tot pijn dat plots doen. De foute aansturing van de spieren leidt vermoedelijk tot een verhoogd risico op wervelinstabiliteit en extra schade.

Bij gevorderde leeftijd gaat de integratie van de informatie in de hersenen achteruit omdat er minder zintuiglijke achtergronden worden weggefilterd. Het brein van ouderen wordt continue afgeleid met een stijgende kans op ongevallen tot gevolg. Chiropraxie leidt evenwel tot een betere verwerking en integratie van informatie waardoor bij ouderen een daling van het aantal valpartijen vaststelbaar is.

Uit wetenschappelijke studies wereldwijd blijkt dat chiropraxie een belangrijke bijdrage levert in het aanleveren van juistere informatie naar de hersenen. Het brein krijgt meer correcte weergaven van de innerlijke werkelijkheid en kan, een betere verwerking en integratie van deze informatie, de commando’s verbeteren die naar de spieren vertrekken.

De studies gaven aan dat manipulatie van de gewrichten die te weinig of foutief bewogen voor de volgende veranderingen zouden kunnen zorgen:

  • Verbeterde visuele scherpte en gezichtsveld-correctere identificatie van waar je ledematen zich bevinden in 3D met gesloten ogen
  • Versnelde reactietijden
  • Verandering van informatie verwerken in de hersenen
  • Veranderingen op vlak van integratie van sensorische en motorische informatie
  • Verbeterde reflexen
  • Verbeterde specifieke output van de hersenen
  • Meer spierkracht in armen en benen
  • Preventie van of verminderde spiermoeheid
  • Verbeterd evenwicht
  • Deze effecten vinden enkel plaats wanneer de manipulatie werd uitgevoerd met een impuls van minder dan 200 milliseconden, zoals gebeurt bij een chiropractische manipulatie.

Chiropraxie speelt aldus een belangrijke rol in preventie van klachten en bij het optimaliseren van prestatie bij sporters. Als de hersenen beter de signalen van het lichaam ontvangen, verbetert de uitvoering van het bewegingsapparaat.