Onze praktijk

In 2012 startte Marien Vermeulen haar eigen praktijk in Ouwegem, terwijl zij en haar partner, Bert Ameloot, ook in groepspraktijken werkten in Turnhout, Kampenhout en Lochristi. Na een jaar verbouwen aan de voormalige huisartsenpraktijk van Farah Vansteenbrugge en Bart Dossche, werd de nieuwe praktijk in juli 2014 geopend op de huidige locatie in Oudenaarde (Graaf van Landaststraat 17). Die kende een snelle groei door de tevredenheid van de patiënten en de talrijke doorverwijzingen.

De drie pijlers waarop onze praktijk is gebouwd zijn: het centraal stellen van de patiënt, wetenschappelijk onderbouwde behandelingen en de interdisciplinaire samenwerking gericht op een zo goed mogelijke begeleiding.

In 2022 opende Marien Vermeulen ook de Belly Balance praktijk in Ouwegem. In de voormalige schuur van de familiehoeve wordt de perinatale zorg verleend aan de zwangere en baby (bellybalance.be).

Missie & visie

De zorg voor de wervelkolomaandoeningen (nekpijn met of zonder uitstraling, hoofdpijn, middenrugpijn en lage rugpijn met of zonder uitstraling) worden al jaren gekenmerkt door een bijzonder fenomeen:

  • een wisselende kwaliteit van de zorg
  • stijgende kosten voor de diagnose en behandeling
  • een toenemend aantal mensen met een beperking ten gevolge van deze wervelkolomaandoeningen
  • steeds meer gebruik van röntgenfoto’s, CT-scans en NMR/MRI tegen de adviezen van de richtlijnen in
  • een toename van rugoperaties tegen de adviezen van de richtlijnen in
  • een escalerend gebruik van sterke pijnstillende medicatie (opiaten) voor (chronische) lage rugpijn en dit allemaal tegen de richtlijnen in

Teveel economische belangen spelen mee om dit probleem ten gronde op te lossen.

Bron: Clinical Reasoning in Spine Pain, Volume I: Primary Management of Low Back Disorders Using the CRISP Protocols, A practical evidence based guide. Geschreven door internationaal erkende auteur, clinicus en onderzoeker Dr. Donald R. Murphy (2013).

Als onafhankelijke zorgverstrekker willen we bewust steunend op onze visie over een betere gezondheid WEL de meest recente richtlijnen en studieresultaten opvolgen en integreren. 




Pijn is een alarmsignaal dat enkel aangeeft dat er een probleem is, maar laat u niet altijd toe te zeggen wat het is, waar het zich bevindt. Hoe kan je er iets aan doen om het op te lossen en/of te voorkomen? Vaak kan uw lichaam dit probleem zelf oplossen, maar soms heeft u best de hulp nodig van een professionele zorgverstrekker om een lange duurtijd of herhaling te voorkomen. 

Klachten aan de wervelkolom met of zonder uitstraling (kunnen structureel, chemisch of mentaal van oorsprong zijn of een combinatie daarvan):

  • Zijn structureel of mechanische van oorsprong ten gevolge van repetitieve bewegingen, asymmetrische (over)belasting, foute bewegingspatronen of overmatig zitten. Dit komt het vaakst voor in onze praktijk.
  • Met chemische oorzaak wordt een hormonale onbalans, stress, een slecht (lees vaak Westers) voedingspatroon of andere factoren bedoeld die een ontsteking kunnen promoten.
  • Onder de noemer mentale oorzaken vallen situaties van emotionele, relationele of financiële stress, een depressie of een psychosociale problematiek.

Uw chiropractor kan door zijn positie in de eerstelijnszorg bepalen of de aandoening van uw wervelkolom kan/mag behandeld worden door chiropraxie of verdere onderzoeken aanbevelen (beeldvorming/bloedtest/…) met doorverwijzing naar huisarts of specialist waar nodig. Hiertoe wordt samengewerkt met andere gezondheidswerkers waarbij de nodige informatie onderling wordt gedeeld.

Ons team

B_Ameloot

Bert Ameloot

Doctor of Chiropractic (DC) en Postgraduate Certificate in Professional Development in Chiropractic (PGCert)

Bert behaalde met grote onderscheiding zijn diploma Master of Chiropractic na zijn voltijdse universitaire opleiding aan het Anglo-European College of Chiropractic via Bournemouth University (UK). In combinatie met twee groepspraktijken vervolgde hij zijn opleiding aan Bournemouth University met een 1-jarige opleiding rond reflectieve kritische professionele ontwikkeling in de gezondheidszorg, dit met grote onderscheiding. Hij is erkend lid van de Belgische beroepsvereniging (UBC-BVC) en Europese vereniging (ECU). Van 2012 tot 2016 was hij actief in de volksgezondheidscomités van de Europese en Mondiale Vereniging van chiropraxie (WFC). Sinds 2013 is hij organisator van de wetenschappelijke seminaries voor de beroepsvereniging in België. In 2016 presenteerde hij op het interdisciplinaire wereldcongres over rugpijn en bekkenklachten in Singapore zijn wetenschappelijke publicatie. In 2022 ontving hij als eerste ooit een volledige studiebeurs van de Wereldfederatie Chiropraxie om Volksgezondheid te studeren aan de Parker Universiteit in Texas. Bert schoolt zich regelmatig bij op vlak van behandelingstechnieken, sportchiropraxie, voetbalgeneeskunde (FIFA) en functionele neurologie. In 2023 werd Bert Ameloot verkozen tot voorzitter van de Belgische Vereniging van Chiropractors en het Belgisch Nederlands onderzoeksinstituut.

M_Vermeulen

Marien Vermeulen

Doctor of Chiropractic (DC) en Postgraduate Certificate in Musculoskeletal Paediatric Health (PGCert)

Marien volbracht de 6-jarige voltijdse universitaire opleiding aan het Institut Franco-Européen de Chiropratique in Parijs met grote onderscheiding. Marien is erkend lid van de Belgische beroepsvereniging van chiropractors (UBC-BVC) en de Europese vereniging (ECU). Ze is ook actief geweest in het Graduate Education Program comité van de Belgische beroepsvereniging. Marien specialiseerde zich met grote onderscheiding in de gezondheid en behandeling van zwangere vrouwen, baby’s en kinderen via een postgraduaat in Advanced Professional Practice Musculoskeletal Paediatric Health aan de universiteit van Bournemouth (UK). Nu is ze als chiropractor pionier in België op vlak van optimale foetale positie (het natuurlijk keren zonder medische interventie van stuit – of dwarsligging naar hoofdligging).
Dankzij de ervaring van twee thuisbevallingen en haar passie voor moederschap, begeleidt Marien vakkundig en met persoonlijke ervaring zwangere vrouwen, mama’s en baby’s.

adela-giuvara

Adela Giuvara

Doctor of Chiropractic (DC)

Adela studeerde af in 2021 aan het AECC (Ango-European College of Chiropractic) University College in het Verenigd Koninkrijk. Ze is lid  van de Belgische Vereniging van Chiropractors. Haar grootste passie is het helpen van zwangere en paediatrische patiënten, naast alle andere mensen die zorgen nodig hebben. Ze volgt verscheidene bijscholingen in binnen – en buitenland om haar expertise op te bouwen. Ze spreekt vlot Engels, Frans, Roemeens en leert Nederlands om het patiënten contact te verbeteren.

IMG20230615194512

Stijn Deschuytere

Doctor of Chiropractic (DC) Master in de revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie (musculoskeletale aandoeningen).

Stijn behaalde zijn Master of Science kinesitherapie aan de Universiteit van Gent. En vervolgde daarna zijn opleiding in Parijs aan het IFEC – Institut Franco-Européen de Chiropraxie, waar hij afstudeerde met grote onderscheiding.  Hij volgde verschillende bijscholingen rond behandelings- en onderzoekstechnieken. Stijn is lid van de Belgische Vereniging van Chiropractors.

 

Kwaliteitslabel permanente vorming

Om uitmuntende zorg te verlenen scholen de chiropractors van Chiropraxie Vlaamse Ardennen zich voortdurend professioneel bij in het binnen- en buitenland. 

Deze permanente vorming wordt geaccrediteerd door de academische tak van de European Chiropractors’ Union (ECU) en erkend via het “zorgkwaliteitslabel permanente vorming” van de Belgische Vereniging van Chiropractors (BVC-UBC).

Patiëntveiligheid

In een setting zoals een praktijk, waar mensen zorgen voor mensen, loopt niet altijd alles zoals gewenst of zoals zou moeten. Om deze incidenten, maar ook bijna-incidenten in kaart te brengen, werken wij met een online, Europees, anoniem meldsysteem (https://cpirls.org ).

Elk (bijna-)incident wordt gezien als een kans op verbetering en wordt telkens gekoppeld aan een verbeteractie. Alle chiropractors in Europa kunnen van dit meldsysteem gebruik maken. Op die manier leren wij uit onze fouten, dragen we bij tot een betere kwaliteit en patiëntveiligheid en blijven wij onze processen optimaliseren.

Om een veilige meldcultuur te creëren wordt sterk de focus gelegd op de oorzaak van het voorval en niet op de persoon die het voorval veroorzaakt heeft. Meldingen worden steeds discreet en objectief verwerkt, met het oog op het vermijden van dergelijke incidenten in de toekomst.

Denkt u zelf bij een incident betrokken te zijn, kan u dit melden aan een chiropractor.