Praktische info

Eerste bezoek

De eerste raadpleging begint met een vraaggesprek waarin de patiënt kan vertellen wat de reden is van zijn bezoek. Om een duidelijk beeld te krijgen van de algemene gezondheid van de patiënt, stelt de chiropractor niet alleen vragen over de pijn of klacht, maar ook over de medische voorgeschiedenis.

Na het vraaggesprek volgt een lichamelijk onderzoek dat zich concentreert op de spieren, gewrichten en het zenuwstelsel (wervelkolom, motoriek, sensoriek, reflexen, evenwicht, enz.). De chiropractor onderzoekt ook nauwkeurig de beweeglijkheid en soepelheid van alle gewrichten die met de klachten te maken kunnen hebben. Bijkomende informatie verkrijgt hij door interpretatie van de eerder uitgevoerde medische beeldvorming (RX, CT-scan, MRI, echo, enz.). Indien beschikbaar is het zinvol deze mee te brengen bij de eerste raadpleging.

Na afloop van het vraaggesprek en het lichamelijke onderzoek weet de chiropractor of hij de patiënt verder kan helpen. Indien nodig verwijst hij door naar de huisarts of een andere zorgverstrekker.

Een belangrijk onderdeel van de eerste raadpleging is de bespreking van de resultaten van het onderzoek. In duidelijke taal legt de chiropractor uit wat er aan de hand is, wat de patiënt mag verwachten van de behandeling en wat hij zelf kan doen.

Tarieven en terugbetaling

Ereloon consultaties

Een eerste consultatie bij de chiropractor omvat een vraaggesprek, lichamelijk onderzoek met verscheidene orthopedische, neurologische en chiropractische testen, rapportage en eventuele behandeling.

Een vervolgafspraak omvat (her)evaluatie, behandeling, advies (levensstijl, beweging, klacht gerelateerde tips) en educatie.

Het ereloon van de eerste consultatie bedraagt 90 euro, bij vervolgconsultaties wordt 60 euro per sessie gerekend. Afhankelijk van uw mutualiteit krijgt u hiervan een gedeelte terugbetaald.

Betalingsmogelijkheden: Bancontact/Payconiq of cash.

Terugbetaling

U zal via E-mail uw terugbetalingsformulier ingevuld ontvangen. U kan dit online opladen op het platform van uw mutualiteit of afdrukken en indienen.

Een hospitalisatieverzekering zal een tussenkomst voorzien indien er een duidelijk verband is met eventuele hospitalisatie. Voorbeelden zijn: pre- en postnatale zorg en zorgen die voorafgaan aan of volgen op een hospitaalverblijf. Behandelingen die volgen op een werk of sportongeval worden ook vergoed door respectievelijke verzekeringen. De meeste verzekeringen voorzien in een tussenkomst als er een duidelijk verband is tussen de klachten en het ongeval of werkongeval. Hier kan een doktersvoorschrift specifiek voor chiropraxie nuttig zijn.