Water

chiropraxie-vlaamse-ardennen oudenaarde Bert Ameloot Marien Vermeulen chiropractor

 

Water is een fascinerend onderwerp. Hoewel de molecule H2O simpel lijkt, verbazen de eigenschappen van water wetenschappers nog steeds. Het is de enige molecule die in vier vormen/fases (aggregatietoestanden) voorkomt: vast (ijs), vloeibaar (water), gas (waterdamp of stoom) en plasma (water in het lichaam). Om een voorbeeld te geven hoe complex water wel is: er zijn zeven manieren van moleculaire rangschikking of fases in de vaste toestand van water! Water is ook de enige die uitzet als het bevriest (vaste toestand) EN bij verhitting.

Water is leven. Als we geboren worden zijn we voor 70% water en dan drinken we vaak jarenlang te weinig waardoor als we sterven we nog maar 50% uit water bestaan. Water zorgt ervoor dat chemische in het lichaam kunnen plaatsvinden. Dat de structuur van ons lichaam stevigheid of turgor heeft, alsook elasticiteit. Denk maar aan een verouderde huid. Water zorgt ook voor de juiste medium waarin neurologische of elektrische prikkels kunnen plaatsvinden. Door uitdroging en verzuring zal het lichaam ontkalken in de beenderen en sneller verouderen.

Kraantjeswater

Al miljoenen jaren is er een cyclus van water op onze planeet, maar door overbevolking en industrialisering bevat het drinkwater meer en meer vervuiling van o.a. toxische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het lichaam. Regen dat op het land valt, spoelt de kunstmest, insecticiden en herbiciden tot diep in de bodem. Hoewel het door verschillende aardlagen gaat, kan dit er niet uit gefilterd worden. Bovendien kunnen deze chemische stoffen reageren met mineralen uit de bodem waardoor een meer toxische stof kan ontstaan. Chloor is voor vele jaren het antwoord geweest om water te desinfecteren. Nu blijkt dat chloor in combinatie met organische materie een verhoging geeft op darm- en maagkanker. Zelfs aluminium is reeds aangetroffen in het kraantjeswater en is gelinkt aan o.a. de ziekte van Alzheimer.

De kwaliteit van het drinkwater via de kraan is erg afhankelijk van regio tot regio. Als er veel industriële ontwikkeling is in de buurt dan kunnen chemische stoffen en olieresiduen in het grondwater komen. Indien het gebied vooral uit landbouw bestaat kan het water nitraat, kunstmeststoffen, herbiciden, pesticiden en het radioactieve uranium bevatten. Vele steden zullen hun water halen van verschillende regio’s en mengen met minder vervuild water om binnen de veilige grenzen te vallen die door het ministerie van Volksgezondheid zijn bepaald.

Dit water wordt gecontroleerd op een 100-tal stoffen, maar er zijn minstens 140.000 chemicaliën die mogelijks de kwaliteit kunnen beïnvloeden. Men vindt nu ook resten van drugs, medicatie en hormonen (van de orale contraceptie pil) in het water die een invloed hebben op onze gezondheid.

Studies uitgevoerd door professor Claude Vincent in de universiteit van Parijs toonden aan dat water met een maximumwaarde van 80µs het lichaam zuivert van toxische stoffen en onverteerde voedselbestanddelen. Hoe hoger deze waarde ligt, hoe meer vervuild het water is.

Flessenwater

Het probleem van flessenwater is het gebrek aan controle, het materiaal, de kostprijs, de effecten voor het milieu en voor uw eigen rug. Er is geen officiële continue monitoring voor de kwaliteit van flessenwater. Waterflessen vervaardigd uit plastiek bevatten verder gezondheidsrisico’s. De weekmakers van plastiek (plasticisers of phthalaten) lossen op in het water. Ook het mineraalwater dat in PET flessen wordt bewaard, bevatte oestrogeen-achtige stoffen die volgens experten de vruchtbaarheid van de man verminderen. Vruchtbaarheidsproblemen zijn een groot probleem in onze huidige  maatschappij (zie ook onder stress).  Bij vele merken fleswater is de kwaliteit zelfs slechter dan het normale kraantjes water. Men vindt onder andere stoffen zoals arseen (zwaar metaal) en nitraten (kan omzetten in nitriet en nadien het kankerverwekkende nitrosamine). Naast bacteriën, trof Ökotest zelfs uranium, afgeleide producten van chemische sproeimiddelen en een hoge dosis artificiële zoetstof (via menselijke uitwerpselen) in veelgebruikte en gekende merken. Dus flessenwater is naast de financiële, ecologische, gezondheidsrisico’s argumenten, ook een risicovolle onderneming voor uw rug als u dat allemaal moet dragen.

Wat is dan wel te vertrouwen?

Kraantjeswater dat gefilterd en gezuiverd is door nanofiltratie en omgekeerde osmose. Hierdoor gaan alle chemicaliën die in het water zitten en groter zijn dan 0.0001 micrometer tegengehouden worden.

 

Indien u vragen heeft, mag u die altijd gerust stellen!