Neurologisch effect van chiropraxie

Een chiropractor zoekt o.a. naar gewrichten in de wervelkolom die een verminderde beweeglijkheid hebben in een bepaalde richting, gewrichten die foutief bewegen of gewrichten die teveel bewegen. We weten uit neurofysiologische studies dat deze delen van onze wervelkolom ofwel respectievelijk te weinig, verkeerde of teveel zintuiglijke informatie (van o.a. de kleine spieren dicht tegen de wervelkolom) naar de hersenen sturen. Dit kan o.a. leiden tot pijn, verkeerde aansturing van spieren en foutieve bewegingspatronen.

Het brein gebruikt de informatie die het continu ontvangt van de wervelkolom en integreert die tegelijk met vorige ervaringen en de informatie van de andere zintuigen om zo accuraat mogelijk de spieren aan te sturen. Onze hersenen creëren dus een innerlijke realiteit op basis van de ontvangen informatie. Dit kan of kan soms niet helemaal de ware realiteit van wat er in en rondom ons gebeurt weerspiegelen. Hersencellen gaan hun gedrag aanpassen afhankelijk van hoe de cellen met elkaar communiceren. Als de wervels niet normaal bewegen, gaat de integratie in de hersenen door die foutieve input (informatie) minder ideaal zijn, waardoor de output (spieren) ook minder goed zal zijn. Bovendien zal dit ook de perceptie en response beïnvloeden op de informatie uit de andere zintuigen. Dit verklaart waarom mensen met rug- of nekpijn een minder stabiel evenwicht hebben bijvoorbeeld.

Mechanische pijn in de wervelkolom komt niet zomaar. Meestal is het een accumulatie van bijvoorbeeld slecht slapen, verkeerde houding, repetitieve bewegingen, slecht tillen, misstappen, negatieve ingesteldheid en kleine ongevallen. Hierdoor gaan de spieren rondom de wervelkolom niet correct aangestuurd worden, met pijn als gevolg. Belangrijk is dat die foutieve spieraansturing zichzelf niet herstelt, ook al is de pijn verdwenen. Enkel met chiropraxie en de juiste oefeningen zal dit kunnen herstellen. Als pijn te lang aanhoudt, wordt ons zenuwstelsel zeer efficiënt in het sturen van pijnsignalen en gaan dingen geen normaal geen pijn zouden doen, plots wel pijn geven. De foute aansturing van de spieren leidt dan vermoedelijk tot een verhoogt risico op wervelinstabiliteit en nog meer schade.

Bij het ouder worden gaat de integratie van deze informatie achteruit omdat er minder zintuiglijke achtergrond informatie wordt weggefilterd. Dus het brein van ouderen wordt continue afgeleid, waardoor er meer kans is op ongevallen. Het is bewezen dat chiropraxie leidt tot een betere verwerking en integratie van deze informatie, ook bij oudere mensen met o.a. een daling van het aantal vallen tot gevolg.

Uit wetenschappelijke studies wereldwijd blijkt dat chiropraxie ervoor kan zorgen dat de wervels weer juistere informatie naar de hersenen sturen. Hierdoor krijgt het brein een meer correcte weergave van de innerlijke werkelijkheid. Door die informatie beter te verwerken en integreren, verbeteren de commando’s die vanuit de hersenen naar de spieren vertrekken.

De studies gaven aan dat manipulatie door chiropractors van de gewrichten die te weinig of foutief bewogen voor de volgende veranderingen zouden kunnen zorgen:
-verbeterde visuele scherpte en gezichtsveld-correctere identificatie van waar je ledematen zich bevinden in 3D met gesloten ogen
-versnelde reactietijden
-verandering van informatie verwerken in de hersenen
-veranderingen op vlak van integratie van sensorische en motorische informatie
-verbeterde reflexen
-verbeterde specifieke output van de herenen
-meer spierkracht in armen en benen
-preventie van of verminderde spiermoeheid
-verbeterd evenwicht

Deze effecten vonden enkel plaats wanneer de manipulatie werd uitgevoerd met een impuls van minder dan 200 milliseconden, zoals gebeurt bij een chiropractische manipulatie.

Hierdoor speelt chiropraxie dus een belangrijke rol in preventie van klachten en bij het optimaliseren van prestatie bij sporters bijvoorbeeld. Als de hersenen beter de signalen van het lichaam kan ontvangen, verbetert de uitvoering van het bewegingsapparaat.