Gezonde voeding

chiropraxie-vlaamse-ardennen oudenaarde Bert Ameloot Marien Vermeulen chiropractor

Hieronder geven we genuanceerde informatie over gezonde voeding en een kritische kijk over het huidig Westers dieet. Het is bijzonder moeilijk voor de leek om juiste en duidelijke informatie te krijgen in verband met gezondheid en voeding. Er zijn vele hypes en diëten, mensen die denken iets over voeding te weten of een persoonlijke mening over voeding hebben, koks op televisie/internet die de mensen beïnvloeden en vele belanghebbenden zoals de reclamewereld, de boeren en de voedingsindustrie met al zijn vertakkingen tot in de supermarkt.  Al deze factoren kleuren het plaatje van voeding mee in. Er dus heel wat werk om misverstanden uit de wereld te helpen door mensen die niet belanghebbend zijn (diegene die niets verkopen/produceren dat direct of indirect met voeding/eetgedrag te maken heeft).

De belangrijkste principes voor gezonde voeding zijn simpel:

  • eet bewust
  • zo gevarieerd mogelijk
  • zo lokaal mogelijk
  • zo biologisch mogelijk
  • tot verzadiging
  • op regelmatige tijdstippen

Waarom zo gevarieerd mogelijk? Om zoveel mogelijk verschillende mineralen, vitaminen, phyto-nutriënten, anti-oxidanten en andere voedzame stoffen binnen te krijgen. Laat dit nu net een van de belangrijke problemen zijn van de huidige eetstijl en kwaliteit van de producten. Door massaproductie van eenzijdige teelt en een armer wordende grond daalt de kwaliteit van het product en worden er minder voedzame stoffen gevonden in de gangbare voeding (fruit, groenten, vlees, afgeleide producten). Dit in tegenstelling tot producten die biologisch geteeld worden of waarbij de dieren gevarieerd voedsel krijgen (wild, scharrelkippen,…). Ten tweede moet de eetstijl zodanig variëren dat er verschillende soorten groenten, fruit, bessen, noten, zaden, pitten, oliën, vlees en vis worden gegeten.

Waarom zo lokaal mogelijk? Men heeft ontdekt dat de vertering gemakkelijker gaat van voeding die lokaal wordt gemaakt/geproduceerd, omdat het lichaam genetisch gezien hier zich het meest op heeft aangepast. Dit zorgt voor de productie van bepaalde enzymen die het lokaal voedsel beter zouden afbreken en opnemen in het lichaam.

Waarom zo biologisch mogelijk? Omdat bio eten puur is, vol van smaak, gezond, zorgt voor schone akkers, diervriendelijk is en 100% duurzaam voor de toekomst. Als we gezondheid ruim bekijken, heeft biologische voeding uitstekende troeven. Bio vertrekt van een rijke, zuivere basis. Bio doet het zonder schadelijke chemie en zadelt je dus niet op met belastende stoffen. Biologische producten hebben een hoge voedingswaarde en leveren zo gezonder bouwstenen voor je lichaam. Biologische producenten telen op de principes van de agro-ecologie waarbij er recyclage is van voedingsstoffen ipv ze extern toe te dienen, optimale bodemtoestand, minimaliseren van verlies aan hulpbronnen, een zo groot mogelijke genetische diversiteit in een optimaal ecosysteem. De “biogarantie” certificeert bedrijven die zich engageren op extra inspanningen te leveren inzake energie, transport, afval en eerlijke handel. Maar u betaalt hier uiteraard voor. Bioboeren krijgen bovendien niet dezelfde subsidies als de andere boeren. Indien dit financieel moeilijker ligt voor uw gezin, probeer dan ten minste verse groenten en fruit van biologische oorsprong te kopen. Biologische voeding is geen luxe, het zou de norm moeten zijn. Prioriteiten stellen voor uw gezondheid is vaak de boodschap. U kan zich voor een correcte prijs abonneren op biologische fruit- en groentepakketten van lokale bioboeren die u op verscheidene afhaalpunten in de Vlaamse Ardennen kan afhalen. Zie meer meer informatie op www.gastvrijeaarde.be. Je kan in de zomer ook zelf de handen uit de mouwen steken en bessen en ander fruit gaan plukken in de zelfpluktuinen (zoals bij o-bio.be).

Waarom tot u uw verzadigingspunt heeft bereikt? Omdat de gewichtstoename wordt bepaald door uw inname van voedsel en hetgeen u verbruikt als energie door uw stofwisseling, het denken en de beweging die u doet. Zorg er dus voor dat deze twee (input en output) vrij gelijk zijn en vrij constant. Obesitas of zwaarlijvigheid is een ziekte die kan lijden tot andere veelal Westerse aandoeningen waardoor de kwaliteit van uw leven achteruit kan gaan.

Waarom op regelmatige tijdstippen? Ons lichaam heeft een interne klok die het vrijzetten van bepaalde hormonen bepaalt, zodat er vertering/rust of activiteit kan plaatsvinden. Regelmaat is belangrijk, maar timing ook. Voor uw gebit is het ook goed dat er niet te vaak wordt gegeten. Af en toe vasten of een maaltijd overslaan blijkt uit recente onderzoeken zelfs goed te zijn voor de gezondheid.

Bepaalde voedingsmiddelen promoten ontsteking in het lichaam terwijl andere stoffen ontstekingsremmend kunnen zijn. Dit kan dus een effect hebben op uw klacht. Indien u hierover meer wil te weten komen, vraag ernaar als u op consultatie komt. Wij geven u graag deze informatie mee.

Het Westers dieet wordt gekenmerkt door teveel vlees, teveel suiker (en afgeleiden zoals glucosefructosestroop) en teveel granen. Er is ook een onbalans tussen omega-3 vetzuren en omega-6 vetzuren. De normale verhouding tussen de twee zou 1:4 moeten zijn, dus vier keer zoveel omega-6 vetzuren. De problematische verhouding in de Westerse voeding is echter 1:20, vandaar dat bepaalde producten rijk aan omega-3 worden gepromoot. Dit zijn onder andere vette vis (haring, sardien, makreel, ansjovis, zalm, levertraan van kleine vissoorten zoals heilbot of krill) of plantaardige bronnen zoals hennep, lijnzaad en chiazaad. Verkies wild gevangen en biologische vis voor zijn rijke samenstelling ipv op grote schaal gekweekte vis.

Langzamerhand begint er meer bewustwording te komen om suiker te vermijden, maar de weg is nog lang. De suikerlobby heeft jaren lang producten zoals stevia tegengehouden en suikerconsumptie opgedreven met alle gevolgen van dien. Alternatieve producten die uw suikerspiegel niet overdreven doen pieken en wel voedingsstoffen bevatten zijn: honing, gula java (kokosbloesemsuiker of palmsuiker), stevia.

De granen die in de gekende ontbijtgranen, brood en pasta zitten zijn eigenlijk jammer genoeg door genetische manipulatie, bodemverarming en massaproductie ontstekingsbevorderend geworden. Oudere granensoorten  (oergraansoorten) hebben dit niet. Ook hier bestaat er een heel assortiment alternatieven zoals quinoa, gierst, amandelmeel, amaranth, spelt, rijst, kamut, enz.

 

De macht ligt nu bij de producenten, reclamebureaus en supermarkten terwijl die eigenlijk bij de consument zou kunnen liggen. Hoe meer mensen bewust voor producten kiezen die overeenstemmen met hetgeen hierboven is vermeld, hoe meer de voedingsindustrie/reclamewereld zich moeten aanpassen. Een andere belangrijke regel is: Als men reclame maakt voor bepaalde voeding, is het hoogstwaarschijnlijk iets ongezonds. Het is logisch dat de voedingswaarde van ‘het goedkoopste product’ lager ligt dan het voedingsproduct waarbij de producent een eerlijke prijs krijgt en gezonde ingrediënten gebruikt (ipv bulk, suiker en smaakmakers). Maar toch grijpen we vaak naar het goedkoopste en dus niet het meest voedzame. Denk dan aan: Je bent wat je eet.

Neem dus de tijd in de supermarkt of lokale winkel en bekijk en evalueer de etiketten op hun aanwezigheid van suiker, additieven, zout en (on)gezonde ingrediënten.

Tracht echter niet paranoïde te worden over voeding. Het is nog altijd de bedoeling dat we genieten van en dankbaar zijn voor het eten. Maar met bovenstaande informatie ga je al een heel eind. Indien dit fascinerend onderwerp je interesseert, kan je meer lezen in het boek: Waarom je beter weet wat je eet van Dr Annik Mollen.

Indien u vragen heeft over gezonde of ongezonde voeding, mag u die altijd vragen aan ons! Als we het antwoord niet weten, proberen we het op te zoeken.