Chiropraxie

Wervelkolom

Eerste consultatie bij de chiropractor

De eerste raadpleging begint met een vraaggesprek waarin de patiënt kan vertellen wat de reden is van zijn bezoek. Om een duidelijk beeld te krijgen van de algemene gezondheid van de patiënt, stelt de chiropractor niet alleen vragen over de pijn of klacht, maar ook over de medische voorgeschiedenis.

Na het vraaggesprek volgt een lichamelijk onderzoek om een beter idee te krijgen van de oorzaak van de klachten. Dit onderzoek concentreert zich op de spieren, de gewrichten en het zenuwstelsel (wervelkolom, motoriek, sensoriek, reflexen, evenwicht, enz.). De chiropractor onderzoekt ook nauwkeurig de beweeglijkheid en soepelheid van alle gewrichten die met de klachten te maken kunnen hebben. Bijkomende informatie over de klachten verkrijgt hij door interpretatie van eerder uitgevoerde medische beeldvorming (RX, CT-scan, MRI, echo, enz.). Indien beschikbaar is het zinvol om deze mee te brengen bij de eerste raadpleging.

Na afloop van het vraaggesprek en het lichamelijke onderzoek weet de chiropractor of hij de patiënt verder kan helpen. Indien nodig verwijst hij door naar de huisarts of een andere zorgverstrekker.

Een belangrijk onderdeel van de eerste raadpleging is de bespreking van de resultaten van het onderzoek. In duidelijke taal legt de chiropractor uit wat er aan de hand is en wat de patiënt mag verwachten van de behandeling. De chiropractor legt ook uit wat de patiënt zelf kan doen in de behandeling van de klacht.