Chiropraxie en (top)sport / trauma

athletes-chiropractic

Meer en meer sporters en sporttakken ontdekken dat chiropraxie kan zorgen voor meer kracht, meer flexibiliteit, verbeterde integratie en coördinatie en daardoor tot meer records op nationaal en internationaal niveau leiden.

Een optimale werking van het bewegingsstelsel is cruciaal voor de sportprestatie, dit uiteraard in combinatie met de chemische en mentale fitheid van de (top)sporter. Het ideale bewegingsstelsel bestaat uit:

  • Botten die een sterke trekbasis vormen voor pezen en de compressiekrachten van verschillende bewegingen aankunnen.
  • Gewrichten die congruent en gelijkmatig belast worden in hun biomechanisch veiligste positie. Dit hangt af van het bewegingspatroon en de juiste werking van de spieren rondom het gewricht. Gewrichten zouden binnen hun specifieke beweeglijkheid vlot en pijnloos moeten kunnen bewegen.
  • Zenuwen die correct de informatie van het lichaam doorgeven, integreren en de spieren naar verhouding activeren.
  • Spieren die soepel, maar sterk zijn, uithouding hebben en in de juiste verhouding tot andere spieren zijn.
  • Bindweefsel dat niet extra verkleefd is (cross links) of verdikt is (nodules).

Als één van bovenstaande componenten niet naar behoren functioneert, zouden klachten zich kunnen ontwikkelen.
Aangezien het lichaam meester is in compensatie zou je lang kunnen rondlopen met verschillende onbalansen alvorens klachten ontwikkelen. De uitdaging bestaat erin om dan de oorsprong van de klacht te vinden en te behandelen.

Klachten ontwikkelen pas als de capaciteit van het weefsel (spier, zenuw, bot, gewricht, bindweefsel) kleiner is dan wat er van het weefsel wordt gevraagd tijdens de activiteit. De chiropractor zorgt er mee voor dat de capaciteit zo groot mogelijk is om de sporter te kunnen laten presteren op (top)niveau.

 

Trauma (fysiek letsel, operatie of andere ingrepen)

Bij een trauma wordt weefsel beschadigd, bijgevolg kan de prestatie nadien heel wat minder zijn. Je hoort dan “sinds die val of operatie ben ik niet meer dezelfde”. Ondanks de correcte behandeling te hebben gekregen tijdens het herstel na de val of operatie kan het zijn dat er in het weefsel (zenuw/spier/bindweefsel) toch nog bepaalde ontregelingen zijn. Dit kunnen factoren zijn die uw prestatie, herstel of revalidatie remmen. Wij kunnen dit specifiek onderzoeken en behandelen.
Bovendien kunnen er bepaalde reflexen die geactiveerd zijn geweest tijdens het trauma behouden zijn gebleven met overdreven spierspanning en spierzwakte in bepaalde spieren tot gevolg.
Bert Ameloot en Marien Vermeulen zijn één van de weinigen in België die bijscholing hebben gevolgd naar de neurologische reflexmatige effecten van een trauma.