Beweging

Preventie van klachten bestaat uit voldoende afwisseling in dagelijkse bewegingen en taken. Dit is niet altijd gemakkelijk door de sedentaire levensstijl (computer, bureauwerk, zittende verplaatsingen, televisie,...). Langdurig zitten blijkt verregaande gevolgen te hebben voor uw algemene gezondheid (zie het filmpje hieronder voor de effecten en oplossingen).

 

 

Dit filmpje geeft de effecten weer dat overmatig zitten heeft op ons lichaam. Onderzoek heeft aangetoond dat we minstens elk half uur moeten rechtstaan tijdens zittend werk om de rugspieren voldoende te activeren.

Aangezien we meer en meer aan de computer of het bureau zitten, is het belangrijk de belasting tijdens deze houding zo laag mogelijk te houden. Dit filmpje geeft je alvast enkele tips.

Wandelen

Uit een grootschalige Europese studie door de universiteit van Cambridge blijkt dat 20 min per dag goed doorstappen je risico op vroegtijdige dood vermindert.

Valpreventie voor 65-plussers

Een op drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar vaak met nare gevolgen. Wist je dat door te bewegen de kans op vallen minder groot is!

Vermijd valincidenten door deze tips te volgen, wees actief en verhoog uw veiligheid.

  • Zorg voor uw voeten: koop schoenen met stevige, platte zool. Vermijd hoge hakken. Loop zo weinig mogelijk op kousenvoeten of op blote voeten.
  • Kijk na op je huis veilig is: zorg ervoor dat er geen losliggende matten en tapijten in uw huis liggen. Loop niet op natte vloeren en laat niets rondslingeren. Kleef antislip op de traptreden. Zorg voor goede verlichting en stevige handgrepen. Ga niet op een stoel staan om iets uit de kast te nemen, maar gebruik een veilige trapladder.
  • Let op voeding en medicijnen. Eet regelmatige voeding met calcium, vitamine D en K zoals melkproducten, peulvruchten, vette vis en eieren. Ze zijn essentieel voor stevige botten en sterke spieren. Bespreek het gebruik van medicijnen altijd met uw huisarts, ook geneesmiddelen die u zonder voorschrift kunt krijgen. Vermijd kalmeer- en slaapmiddelen. Wees matig met alcohol (max. 1 glas per dag). Vermijd het roken.
  • Kijk uit met uw ogen: draag een bril als u er een nodig hebt, Leen geen bril van iemand anders. Ga naar de oogarts als u voelt dat uw ogen achteruitgaan. Leg uw bril op een vaste plaats of gebruik een brilkoordje.
  • Blijf fit en actief: ga minstens een  halfuur per dag wandelen, joggen of fietsen. Ga vaker te voet of met de fiets boodschappen doen. Volg een cursus turnen of tai chi, dat is goed voor uw evenwicht, lenigheid en spierkracht.
  • Vaak duizelig bij het rechtstaan? Draai vooraleer u opstaat uw benen voorzichtig uit bed of zetel en blijf rechtop zitten tot u niet meer duizelig bent. Adem enkele keren en plaats vervolgens uw beide voeten naast elkaar. Span uw beenspieren aan en ga langzaam rechtstaan. Pas uw gedraag aan: neem bijvoorbeeld de tijd als er iemand aanbelt of als de telefoon rinkelt. Bespreek vaak terugkomende duizeligheid met uw huisarts.

Wilt u meer weten over valpreventie, kijk dan op www.vermijdvallen.be of www.valpreventie.be.

Valpreventie activiteiten piramide