Nieuwe studie bewijst: kraken wérkt voor lage rugpijn … dus waar blijft de terugbetaling?

Nieuwe studie bewijst: kraken wérkt voor lage rugpijn … dus waar blijft de terugbetaling?
Bart Vandendries, voorzitter van de Belgische Vereniging van Chiropractors. FOTO: DIRK VERTOMMEN

Voor eens en voor altijd: kraken werkt. Toch als het gaat om chronische lage rugpijn, meldt een nieuwe studie. Reden voor de Belgische Vereniging van Chiropractors om officieel erkenning te vragen en – op termijn – te ijveren voor terugbetaling van de behandeling.

In een ideaal scenario gaat een patiënt met rugpijn naar een kraker, zoals je met tandpijn naar een tandarts gaat

BART VANDENDRIES,

Kraken. Wie het nooit liet doen, rilt bij de gedachte: dat je iemand je nek of rug toevertrouwt en er een flinke snok aan laat geven. ‘Knak’ zegt dat gewricht. En dat zou je dan van die chronische lage rugpijn moeten afhelpen?

Homeopathie

Lange tijd werd kraken in dezelfde hoek gezet van de homeopathie. Te weinig bewijs, géén wetenschap. Maar een nieuwe studie van de Vrije Universiteit van Amsterdam moet daar definitief komaf mee maken. “Het is niet zomaar een onderzoek”, zegt Bart Vandendries, voorzitter van de chiropractors in ons land. “Wel een overkoepelende studie van 47 eerdere onderzoeken op zo’n 9.000 patiënten. En daaruit blijkt dus dat manipulatie en mobilisatie – de gangbare technieken van de chiropractor – voor chronische lage rugpijn effect hebben.”

Professor Lieven Danneels, vicedecaan van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen aan de UGent plaatst wel een kanttekening bij dat onderzoek: “Het is zo dat er een effect is, maar het is niet beter dan de klassieke manier van behandelen. Meestal gaat het dan om oefeningen bij de kinesist, die zijn dus nog steeds even goed als het kraken.”

Dat soort behandeling kun je ook bij een chiropractor krijgen, zegt Vandendries. “Vaak is een combinatie van kraken en oefeningen de beste oplossing voor de patiënt.”

Anderhalf miljoen patiënten

Chronische lage rugpijn is overigens geen kleine aandoening: met anderhalf miljoen patiënten is het de tweede meest voorkomende pijnklacht in ons land. Verandert er dan iets voor al die patiënten? De chiropractors hopen van wel. “We denken dat deze studie eindelijk de weg kan banen voor erkenning en bescherming van ons beroep”, zegt Vandendries. “In een ideaal scenario zou een Belg met rugpijn meteen naar een chiropractor gaan, zoals je met tandpijn naar een tandarts gaat. Wij kunnen de diagnose stellen, behandelingen voorstellen en mocht het kraken niet de juiste oplossingen bieden, kunnen wij ook doorverwijzen naar huisartsen of specialisten. Op termijn vragen wij ook terugbetaling van behandelingen.”

Enkel erkende krakers

Voorlopig komt het Riziv niet tussen als een chiropractor kraakt, maar wél als een arts-specialist het doet. Veel ziekenfondsen voorzien wel een beperkte tegemoetkoming. “Die erkenning stond trouwens al in het regeerakkoord van Michel I, maar het is er blijkbaar niet van gekomen. Deze studie is nog een bewijs dat er geen reden is om ons uit te sluiten.”

Een erkenning zou ook betekenen dat enkel wie een opleiding volgde, zichzelf chiropractor mag noemen. Zo is ook de klant beschermd.

Bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) klinkt het dat er inderdaad gepraat werd over erkenning, maar dat er nog onduidelijkheid is over hoe dat dan concreet moet lopen. Nieuwe gesprekken zullen er wel komen, maar dat is iets voor de nieuwe regering