Experts zien steeds meer kinderen met nek- en schouderproblemen
“Kinderen die op de speelplaats voorovergebogen staan over hun smartphone: vreselijk.” Professor kinesitherapie Annick Timmermans (UHasselt) vraagt de scholen dan ook om het smartphonegebruik te verbieden. De Vlaamse kinesisten en chiropractors steunen haar oproep. “We kweken een generatie met tabletnekken: voortdurend pijn aan nek en schouders door te hangen over smartphone en tablet.”“Daar staan ze dan, op de speelplaats. In plaats van rond te lopen en te praten staan ze over hun smartphone gebogen. Die paar minuten dat ze kúnnen bewegen, staan ze alweer stil. In een slechte houding dan nog.”
De smartphone heeft zijn weg naar de Vlaamse scholen helemaal gevonden, en dat baart specialisten zorgen. Professor kinesitherapie Annick Timmermans (UHasselt) noemt het een verontrustende evolutie. “Kinderen zitten door hun overmatige smartphone- en tabletgebruik veel te vaak in die voorovergebogen houding. Thuis urenlang met de tablet op de schoot in de zetel, op de bus en in de trein met de smartphone voor zich. En ondertussen zijn er steeds meer scholen die de smartphone tijdens de schooluren toelaten. Ik snap dat niet. Ik vind niet dat kinderen daar een smartphone nodig hebben. Het leidt alleen maar tot nog meer stilzitten, en nog meer nek- en schouderproblemen.”
Axxon, de beroepsvereniging van Belgische kinesisten, steunt de oproep van Timmermans. “De speeltijd dient om te ontspannen”, zegt voorzitter Peter Bruynooghe. “Op een iPhone of tablet tokkelen is niet ontspannen. Als je voorovergebogen naar iets zit te kijken, moeten je nekspieren continu werken om te vermijden dat je hoofd naar voren zou vallen. Dat is enorm belastend. Leg die dingen weg en ga buiten, speel, beweeg.”
Vanaf 7 jaar naar chiropractor
Het fenomeen heeft een naam: de tabletnek. In Nederland kampt 40 procent van alle 8- tot 18-jarigen met nek- en rugklachten. Voor België zijn er (nog) geen cijfers. “Maar ook wij zien het aantal kinderen dat langskomt met klachten aan nek en schouders, stijgen”, zegt Bart Vandendries, voorzitter van de Belgische vereniging van chiropractors. “Vanaf zeven jaar komen ze dan al bij ons terecht.”Hoelang mag je dan wel met een smartphone of tablet bezig zijn? “Niet langer dan twintig minuten per keer”, zegt Vandendries. “En dan moet je van houding veranderen: wat rondlopen, iets halen om te drinken, naar de wc gaan. Dat geldt overigens niet alleen voor kinderen.”
De smartphone dan maar volledig verbieden? “Een totaalverbod is niet meer van deze tijd”, zegt woordvoerder Willy Bombeek van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Wij raden onze scholen vooral aan om afspraken te maken met hun leerlingen, hen erop te wijzen als het smartphonegebruik te veel wordt, en hen te stimuleren om ook te bewegen tijdens de speeltijd.”
Klik hier voor het digitale artikel op het Nieuwsblad (enkel voor abonnees).
Bron: Tom Le Bacq – Het Nieuwsblad – 20 mei 2016