Vernauwing in de onderrug

 

Voor mensen met stenose in de onderrug (vernauwing van het wervelkanaal) wordt vaak een operatie aangeraden. Deze patiënten hebben rugpijn met uitstraling in één been of beide benen. Typisch bij deze oudere patiëntengroep is dat men meer voorovergebogen zal lopen om minder uitstraling/vernauwing te hebben. In tegenstelling tot wat men denkt: Een operatie blijkt echter niet de beste oplossing uit verschillende studies. De meest recente studie (Weinstein et al 2015) die ook tot nu toe de grootste en het beste werd uitgevoerd, heeft gemerkt dat er geen verschil is in pijn of beperking bij mensen die hun hebben laten behandelen met of zonder chirurgie. Van de patiënten die geopereerd werden, moesten er 18% opnieuw geopereerd worden binnen de 8 jaar. Voor chiropraxie zijn er enkele studies waaruit blijkt dat de behandeling effectiever is dan niets te doen en bovendien een veilige optie is.

 

Weinstein, James N. DO, MS et al. Long-term Outcomes of Lumbar Spinal Stenosis: Eight-Year Results of the Spine Patient Outcomes Research Trial (SPORT). Spine, January 2015

Hondras MA, Long CR, Cao Y, Rowell RM, Meeker WC. A randomized controlled trial comparing 2 types of spinal manipulation and minimal conservative medical care for adults 55 years and older with subacute or chronic low back pain. J Manipulative Physiol Ther. 2009;32:330–343.